Netlibris

Termbibliotek / B

Baksidestext

En baksidestext berättar kort om bokens huvudpersoner och bokens händelser. Syftet med bokens baksidestext är att locka till att läsa boken, därför ska texten vara intressant. Baksidestexten avslöjar aldrig slutet på boken.

Berättare

Berättar om händelserna i jagform eller tredje person (utomstående eller allvetande). Berättelsen kan få en ny berättare under händelseförloppet.

Bildmanus (storyboard)

bildmanus

Inspelningsplan med bilder som gjorts utifrån filmmanuskriptet.

Bildspråk

liknelse
Bildspråk är ett ord eller ett uttryck som används på ett sätt som avviker från den bokstavliga betydelsen. Bland annat följande är bildspråk:

Liknelse där man jämför två saker med varandra med hjälp av ordet ”som”, t.ex. livet är som rinnande vatten.

metafor

Metafor påminner om liknelse, men till skillnad från liknelsen använder man inte ordet ”som”, t.ex. livets rinnande vatten.

Personifikation som betyder att döda föremål beskrivs som levande, t.ex. månens runda ansikte log mot mig i den tyst viskande höstnatten. Personifikationer är typiska för dikter.

personifikation

Blogg

En blogg är en webbplats på nätet där en eller flera skribenter skriver innehåll, lägger upp bilder, länkar osv. Bloggen skrivs ofta om ett visst tema och uppdateras regelbundet, så att de nyaste texterna syns allra först på sidan. I bloggtexterna fokuserar man ofta på ett personligt perspektiv och syftet är att sprida information och åsikter.

Bokkasse

Med hjälp av en bokkasse kan man berätta om händelserna i en bok, dvs. tipsa om en bok. Man kan t.ex. pyssla ihop en kasse. Man skaffar en papperskasse som dekoreras med färger och bilder som har en koppling till händelserna i boken. Man samlar föremål som har att göra med boken i kassen.

Boktrailer

En boktrailer är en presentationsvideo för en bok. Bland annat i bloggen som Esbo stadsbiblioteks personal driver finns instruktioner (på finska) för hur man gör en boktrailer.

Brevvänsannons

Man söker en passande brevvän genom en annons. I annonsen berättar man ofta om sina hobbyer, sin ålder osv. I annonsen kan man också berätta hurdan brevvän man önskar sig.

brevvänsannons