Kunnari

Netlibriksen esittely

Netlibris-kirjallisuuspiirit ovat verkossa toimivia koulujen kirjallisuuden opetuksen yhteisprojekteja.

Netlibris-hanke alkoi Espoosta Matildasta vuonna 1996 ja Opetushallitus rahoitti hanketta vuoteen 2007 saakka.

Matilda on 5.-6. -luokkalaisten oppilaiden kirjallisuuspiiri. Matildassa on kymmenen kirjatarjotinta, joilta mukana olevat oppilaat valitsevat yhdessä kirjat.

Matilda-kirjallisuuspiiri voi olla valinnaisryhmä, johon 5.-6.-luokkalaiset oppilaat voivat hakea. Luokka-Matildassa koko luokka on mukana verkkokirjallisuuspiiritoiminnassa.

Tämän jälkeen Netlibris-työtä tehdään kuntien omilla resursseilla.

Hankkeessa toimineet ja toimivat opettajat ovat luoneet tämän Netlibris-sivuston, jonka merkittävin osa on kirjallisuustietokanta. Tietokannasta löytyy aihepiireittäin luokiteltua kiinnostavaa luettavaa eri-ikäisille lukijoille.

Netlibris on verkossa toimivien kirjallisuuspiirien yhteisnimi. Tapiiri on esi- ja alkuopetuksen, Kumi-Tarzan 3.- ja 4.-luokkalaisten, Matilda 5.- ja 6.-luokkalaisten ja Sinuhe yläasteiden kirjallisuuspiiriverkko. Odysseia-verkostoon kuuluvat lukion syventävä kirjallisuuskurssi Odysseia ja lukion äidinkielen ja kirjallisuuden pakollisten kurssien keskustelupiirit. Lisäksi on räätälöityjä kirjallisuuspiirejä suomea toisena kielenä opiskeleville sekä erityisopetuksen piirissä oleville.

Netlibriksen keskeisin työtapa on kirjallisuuskeskustelu, jossa samaa kirjaa lukevat oppilaat keskustelevat kirjan herättämistä ajatuksista. Netlibriksen oma valtakunnallinen verkkokeskusteluympäristö suljettiin toukokuussa 2013, mutta kuka tahansa voi avata saman mallin mukaan esimerkiksi blogissa toimivan kirjallisuuskeskustelun. Espoossa Netlibris-keskustelut ovat siirtyneet Fronteriin.

Toivomme, että mahdollisimman moni oppilas ja opettaja ottaa käyttöönsä Netlibriksen kirjatietokantaan perustuvan lukudiplomin Kunnarin.

Netlibris-hanke julkaisee Kirjaverkkari-verkkolehteä suljetussa Fronter-ympäristössä. Kirjaverkkarissa on Netlibris-oppilaiden kirjoittamia juttuja Netlibriksen tapahtumista ja kirjallisuudesta.