Kunnari

George Elizabeth

Viattomien kesken

Viattomien kesken -romaanin henkilöt ovat tuttuja Georgen edellisistä kirjoista ja tarinaan sisälle pääsy saattaa olla hieman hankalaa, jos ei ole tutustunut aiempaan tuotantoon.

Uskollisuudesta vanhaa kouluansa kohtaan kirjan päähenkilö rikoskomisario Thomas Lynley sotkeutuu hankalaan ja traagiseen juttuun. Yksityisestä sisäoppilaitoksesta on kadonnut poika ja pojan valvoja, John Crontel, on tullut pyytämään apua vanhalta koulutoveriltaan Lynleyltä. Koska koulun alue ei kuulu hänen toimialueeseensa, Lynley tietää, että olisi viisainta pysyä jutusta erossa, mutta mies muistaa omat koulupäivänsä ja ystävyytensä Crontelin kanssa. Poika löytyy pian murhattuna ja Lynley löytää itsensä keskeltä kinkkistä murhamysteeriota.

Ylikonstaapeli Barbara Haversin ja oikeuslääkäri Simon Allcourt- St. Jamesin kanssa Lynley alkaa selvittämään murhaajan henkilöllisyyttä. Kun tutkijat alkavat kyseenalaistaa koulun toimintaa niin rehtori, opettajat kuin oppilaatkin sulkeutuvat. Näyttää siltä, että ylhäisön lapsille tarkoitetussa koulussa on meneillään jotain epätavallista. Avain Matthew Wheatleyn murhan ratkaisuun on monien salaisuuksien peitossa. Uskollisuus koulua kohtaan on jotenkin saatava murtumaan.

Lynley suree rakastettunsa lähtöä, Havers yrittää epätoivoisesti paeta perhe-elämän kaaosta ja Simon St. Jamesin avioliitto on hajoamassa syistä, joita hän ei voi ymmärtää. Matthewin kuoleman tutkiminen johtaa heidät pelottavan lähelle omia tunteitaan. Henkilökohtaisten ongelmien ja arvoituksellisten johtolankojen takia epäilty ei millään meinaa selvitä. Tarvitaan vielä toinen murha, joka murtaa menneisyyden muurit ja paljastaa totuuden, joka on ollut piilossa liian pitkään.

Viattomien kesken on taattua Elizabeth Georgea. Kirja herättää voimakkaita tunteita ja imaisee lukijansa yhä syvemmälle päähenkilöiden maailmaan. Kirja tuo edetessään lukija mieleen aina uusia epäiltyjä. Loppuratkaisun voi aavistaa, mutta silti se tulee lukijalle yllätyksenä.

Mervi Heikkilä

Tietoja kirjailijasta / kirjailijoista:

Susan Elizabeth George on syntynyt 26.2.1949 Warrenissa Ohiossa. Hän on mennyt naimisiin Ira Toibinin kanssa vuonna 1971, mutta he erosivat vuonna 1995.
Elizabeth George on opiskellut Kalifornian yliopistossa Riversidessä ja Kalifornian valtionyliopistossa Fullertonissa. Hän on toiminut englannin kielen ja kirjallisuuden ja luovan kirjoittamisen opettajana useissa kalifornialaisissa kouluissa ja yliopistoissa. Vuonna 1990 hänestä tuli päätoiminen kirjailija.
Elizabeth George kirjoittaa perinteisiä englantilaisdekkareita, joiden realistiset tapahtumat sijoittuvat nykyaikaan Hän on luonut kirjoihinsa pysyvät päähenkilöt, joiden
keskinäiset suhteet muokkautuvat sarjan edetessä. Kirjailija on myös huolellisesti perehtynyt englantilaiseen elämänmenoon ja ympäristöön. Hän on kiinnostunut erityisesti yhteiskunnan luokkaeroista.
Kirjojen päähenkilöt ovat Scotland Yardin rikoskomisario, Ashertonin kahdeksas jaarli Thomas Lynley, joka on saanut sivistyksen Etonissa ja Oxfordissa. Hänen työparinsa on työväenluokasta tuleva ylikonstaapeli Barbara Havers, joka on älykäs ja kunnianhimoinen. Luontainen epäluuloisuus Thomas Lynleytä kohtaan muuttuu kirjasarjan edetessä ja heidän välilleen kasvaa hyvä työtoveruus ja jopa ystävyys. Murhat Elizabethin kirjoissa ovat niin raakoja ja koskettavia kuin ne ovat todellisuudessakin, ja murhien lisäksi Georgen kirjoissa käsitellään myös muita vaikeita asioita, kuten esim. insesti, koulukiusaaminen, dementia, huumeet, lapsettomuus, rasismi, eläinten vapautusliike.
Silti hänen kirjoissaan ei esiinny yksiselitteisesti hyviä ja pahoja. Hyvätkin voivat murhata, jos joutuvat tarpeeksi ahtaalle. Georgelle ei ole tärkeintä kuka on tehnyt rikoksen, vaan miksi se on tehty. Murhaajan on kuitenkin ehdottomasti vastattava teostaan.
George tekee kirjojaan varten huolellista taustatyötä. Ympäristökuvauksista voi päätellä, että hän on tutustunut Englantiin perinpohjaisesti.
Elizabeth George osaa ottaa lukijansa ja saada hänet koukkuun. Hän on taitava rikosjuonien punoja ja hänen kirjansa jäävät aina askarruttamaan lukijan mieltä.

Mervi Heikkilä

Palkintoja

A Great Deliverance (1988) sai parhaalle esikoisteokselle annettavan Anthony – ja Agatha –palkinnon, sekä ranskalaisen dekkaripalkinnon LeGrande prix de Litterature Policiere.

Well-Scooled in Murder (1990) on saanut saksalaisen German MIMI -palkinnon, joka myönnetään käännösdekkareille.

George Elizabethin suomennetut teokset:
Kunnioitetun kansalaisen kuolema 1989
Isän varjo 1997
Elenan tähden 1999
Sovelias kosto 1995
Veri verta vaatii 1991
Viattomien kesken 1994
Vihollinen lähelläsi 2000
Mielessä petos 2001
Syntisen jäljillä 2002

Lähteet

Ulkomaisia Nykykertojia 1 (toim. Ritva Aarnio ja Ismo Loivamaa)
http://www.elizabethgeorgeonline.com
http://www.randomhouse.com/features/george

Kirja kuuluu tarjottimiin: