Kunnari

Jansson Tove

Taikurin hattu

Muumi-sarjan voi ajatella kahteen osaan jaottuvaksi. Ensimmäinen osa koostuu kirjoista, joissa kuvataan muumiperheen seikkailuja muumilaaksossa. Näitä seikkailuja ovat Muumipeikko ja pyrstötähti, Taikatalvi ja Taikurin hattu. Toinen osa koostuu tästä poikkeavista kirjoista, joissa muumit toimivat selvästi muualla kuin kotonaan, kuten Muumipapassa ja meren kuvaamalla majakkasaarella tai Vaarallisessa juhannuksessa, jonka muumit viettävät teatterilaivalla. Muumilaakson marraskuu sijoittuu muumilaaksoon, mutta kuvaa muiden muumilaakson olentojen elämää muumien muutettua majakkasaarelle (tämä on siis ikään kuin pari Muumipapalle ja merelle.) Muumipapan urotyöt on puolestaan nimensä mukaisesti muumipapan nuoruudesta kertova kirja, nimenomaan niitä muistelmia, joita muumipappa tärkeänä kamarissaan kirjoittaa.

Muumipappa ja meren seikkailu alkaa muumipapan (jota kirja sanoo isäksi) levottomuudesta ja halusta kokea jotakin uutta ja jännittävää. Muumiperhe pakkaa tavaransa Seikkailu-veneeseensä ja purjehtivat kallioiselle majakkasaarelle kaukana ulkosaaristossa. Jokainen muumiperheestä joutuu kohtaamaan uuden maailman haasteet. Se muuttaa heitä jokaista. Puutarhasta unelmoiva Muumimamma saa huomata, että meri syö hänen puutarhansa kerta toisensa jälkeen. Muumipeikko löytää metsästä ikioman aukion, joka kuitenkin on täynnä pisimuurahaisia. Pikku myy tapansa mukaan tietää kaiken ja vakoilee saaren ja sen asukkaiden salaisuuksia. Muumipapasta tulee ensin kalastaja ja sitten saarella olevan lammikon virallinen tutkija. Muumipeikko itsenäistyy, haluaa muuttaa omaan kotiin ja ihastuu epätoivoisesti. Suuren muutosprosessin keskellä kaikkia järkyttää äiti, joka päättääkin ryhtyä taiteilijaksi, alkaa maalata majakan sisäseinät täyteen kukkia ja unohtaa laittaa ruokaa. Muumipappa ja meri sisältää myös jännittävän juonteen: majakkaan sisältyy myös mysteeri: kuka on Majakanvartija, joka on päättänyt hylätä työpaikkansa? Mitä on tapahtunut ja voiko muumiperhe omalla läsnäolollaan ratkaista saaren ongelmia? Entä miten tapahtumiin vaikuttaa Mörkö, joka seuraa muumiperhettä saarelle ja saattaa sen kaaoksen valtaan?

Muumeista on syntynyt suoranainen kansanliike. Muumitarinoita löytää myös novellien muodossa kokoelmasta Näkymätön lapsi. Aikuisille suunnatun muumimaailman voi löytää Janssonin Garp ja muissa pilalehdissä ilmestyneistä Muumi-sarjakuvista, jotka on koottu albumeiksi. Muumeista on tehty useita tv-sarjoja ja näytelmäsovituksia. Näkymätön lapsi tehtiin Tampereen työväenteatteriin keväällä 2002 ja samaan aikaan Vaaralliseen juhannukseen pohjautuva Muumit kulisseissa puolestaan Helsingin Kaupunginteatterissa. Muumit ovat olleet uranuurtajia myös draamatyöpajoissa, jossa osallistujat saivat itse elämyksellisesti kokea esityksen seikkailuja. Muumit kulisseissa- esityksen yhteydessä järjestettiin draamatyöpaja osana Kaupunginteatterin taidekasvatusprojektia. Myös Näkymätön lapsi –kirjasta ja Muumipappa ja meri –teoksista on olemassa draamatyöpajoja eri ikäisille lukijoille. Näistä työpajoista lisätietoa allekirjoittaneelta.

Siri Kolu

Tietoja kirjailijasta / kirjailijoista:

Muumipeikko ja pyrstötähti (alkuteos 1946, 1955) 13.painos. WSOY.1994. Suom. Laila Järvinen. 155s.

– Taikurin Hattu.( alkuteos 1948, suom.1956)11.painos. WSOY. 1994. Suom. Laila Järvinen. 147s.

– Muumipapan urotyöt(alkuteos 1950, suom.1963) 12.painos. WSOY. 1994. Suom. Laila Järvinen. 131s.

– Vaarallinen juhannus (alkuteos 1954, suom.1957) 11. painos. WSOY 1994. Suom. Laila Järvinen. 139s.

– Taikatalvi (alkuteos 1957, suom. 1958) 13. painos. WSOY. 1994. Suom. Laila Järvinen. 131s.
– Muumipappa ja meri (alkuteos 1965, suom.1965) 11. painos. WSOY. 1994. Suom. Laila Järvinen. 181s
– Muumilaakson marraskuu (alkuteos 1970, suom. 1970). 17.painos. WSOY 2001. Loisto-pokkari. Suom. Kaarina Helakisa. 172s.

Kirja kuuluu tarjottimiin: