Kunnari

George Elizabeth

Syntisen jäljillä

Rikoskomisario Lynley ja hänen työparinsa Barbara Havers käyvät henkien taistoa kautta kirjan. Syy eripuraan on edellisen kirjan (Mielessä petos) tapahtumissa – Havers on siellä toiminut vastoin tilapäisen esimiehensä käskyä. Hän on pelastanut 8-vuotiaan pikkutytön hukkumasta ja aiheuttanut sen että rikollinen pääsi karkuun. Hänet on alennettu konstaapeliksi. Lynley koettaa saada Haversin aisoihin panemalla tämän tietokonetöihin ja ottamalla työparikseen Winston Nkatan.
Rikos, jota tutkitaan, on kahden nuoren, Nicola Maidenin ja Terence Colen, murha Derbyshiressä Calderin nummella muinaisen kivikehän varjossa. Lynley tulee tutkimuksiin mukaan Nicolan isän, Andrew Maidenin, nimenomaisesta pyynnöstä. Andy on ollut työssä SO10:ssä, rikosoperaatiojaostossa, jonka työhön kuuluvat mm. panttivankineuvottelut, todistajien ja valamiehistön suojelu, tiedonantajien hankkiminen ja salaiset operaatiot. Hän on ollut Lynleyn kollega ja oppi-isä.
Kun poliisit alkavat tutkia Nicolan elämää, paljastuukin, että hän ei olekaan vain se kaunis ja etevä naapurintyttö, joksi häntä kotipaikkakunnalla on luultu. Hän on keksinyt keinon päästä käsiksi helppoon rahaan tavalla, jollaista ainoatkaan vanhemmat eivät lapselleen toivo. Lynley ja paikallinen poliisi Peter Hanken seuraavat Nicolaan liittyviä johtolankoja. Havers alkaa Lontoossa tutkia omin päin Colen taustoja. Lopulta selviää yllättävä motiivi murhille ja ratkeavat muutkin ongelmat. Kirjan nimi, ”Syntisen jäljillä” onkin aika monimerkityksinen luetun tekstin valossa!/ Päivi Mähönen

– julkaisuvuosi: 2002

Tietoja kirjailijasta / kirjailijoista:

Susan Elizabeth George on syntynyt 26.2.1949 Warrenissa Ohiossa. Hän on mennyt naimisiin Ira Toibinin kanssa vuonna 1971, mutta he erosivat vuonna 1995.
Elizabeth George on opiskellut Kalifornian yliopistossa Riversidessä ja Kalifornian valtionyliopistossa Fullertonissa. Hän on toiminut englannin kielen ja kirjallisuuden ja luovan kirjoittamisen opettajana useissa kalifornialaisissa kouluissa ja yliopistoissa. Vuonna 1990 hänestä tuli päätoiminen kirjailija.
Elizabeth George kirjoittaa perinteisiä englantilaisdekkareita, joiden realistiset tapahtumat sijoittuvat nykyaikaan Hän on luonut kirjoihinsa pysyvät päähenkilöt, joiden
keskinäiset suhteet muokkautuvat sarjan edetessä. Kirjailija on myös huolellisesti perehtynyt englantilaiseen elämänmenoon ja ympäristöön. Hän on kiinnostunut erityisesti yhteiskunnan luokkaeroista.
Kirjojen päähenkilöt ovat Scotland Yardin rikoskomisario, Ashertonin kahdeksas jaarli Thomas Lynley, joka on saanut sivistyksen Etonissa ja Oxfordissa. Hänen työparinsa on työväenluokasta tuleva ylikonstaapeli Barbara Havers, joka on älykäs ja kunnianhimoinen. Luontainen epäluuloisuus Thomas Lynleytä kohtaan muuttuu kirjasarjan edetessä ja heidän välilleen kasvaa hyvä työtoveruus ja jopa ystävyys. Murhat Elizabethin kirjoissa ovat niin raakoja ja koskettavia kuin ne ovat todellisuudessakin, ja murhien lisäksi Georgen kirjoissa käsitellään myös muita vaikeita asioita, kuten esim. insesti, koulukiusaaminen, dementia, huumeet, lapsettomuus, rasismi, eläinten vapautusliike.
Silti hänen kirjoissaan ei esiinny yksiselitteisesti hyviä ja pahoja. Hyvätkin voivat murhata, jos joutuvat tarpeeksi ahtaalle. Georgelle ei ole tärkeintä kuka on tehnyt rikoksen, vaan miksi se on tehty. Murhaajan on kuitenkin ehdottomasti vastattava teostaan.
George tekee kirjojaan varten huolellista taustatyötä. Ympäristökuvauksista voi päätellä, että hän on tutustunut Englantiin perinpohjaisesti.
Elizabeth George osaa ottaa lukijansa ja saada hänet koukkuun. Hän on taitava rikosjuonien punoja ja hänen kirjansa jäävät aina askarruttamaan lukijan mieltä.

Mervi Heikkilä

Palkintoja

A Great Deliverance (1988) sai parhaalle esikoisteokselle annettavan Anthony – ja Agatha –palkinnon, sekä ranskalaisen dekkaripalkinnon LeGrande prix de Litterature Policiere.

Well-Scooled in Murder (1990) on saanut saksalaisen German MIMI -palkinnon, joka myönnetään käännösdekkareille.

George Elizabethin suomennetut teokset:
Kunnioitetun kansalaisen kuolema 1989
Isän varjo 1997
Elenan tähden 1999
Sovelias kosto 1995
Veri verta vaatii 1991
Viattomien kesken 1994
Vihollinen lähelläsi 2000
Mielessä petos 2001
Syntisen jäljillä 2002

Lähteet

Ulkomaisia Nykykertojia 1 (toim. Ritva Aarnio ja Ismo Loivamaa)
http://www.elizabethgeorgeonline.com
http://www.randomhouse.com/features/george

Kirja kuuluu tarjottimiin: