Kunnari

Krohn Leena

Sfinksi vai robotti

Leena Krohn on rohkeasti ryhtynyt käyttämään hyväkseen Internetin suomia mahdollisuuksia ja tietotekniikkaa ylipäätään. Formaatiltaan pienikokoinen Sfinksi vai robotti on julkaistu alun perin verkossa (http://www.kaapeli.fi/krohn/sfinksi) 1997. Leena Krohn on kuvittanut kirjansa digitaalisia kuvanteko-ohjelmia apunaan käyttäen.

Sfinksi vai robotti on “filosofinen kuvakirja kaikenikäisille”. Useat Sfinksi vai robotti -kirjan kertomukset liittyvät ajan ja avaruuden käsitteisiin. “Kalliolle rakennettu “ kertoo vakuuutusatarkastajasta, jonka nimi kuvaavasti on End ja joka kerran aamulla herätessään huomaa kotinsa ympäristöineen muuttuneen ilmameren saareksi. “Mitä voimme tehdä, jos emme voi tehdä mitään?” pohtii vakuutustarkastajaa koulun filosofian opinnoista tuntemallaan tavalla. Uusi filosofinen näkökulma, asenteenmuutos, takaa mielenrauhan, ja niin End tuumii “Mikä onni, nyt minä matkustan ilmaiseksi ties miten kauan.”

Krohnin kertomukset palauttavat mieleen milloin Kafkan eksistentaalisen absurdit novellit, milloin Daniel Harmsin absurdit, mutta komiikkaan taittuvat novellit. “Paha keitto” kertoo arjen oudoista tapauturmariskeistä, jotka koituivat varomattoman Kauto-sedän kohtaloksi. Krohnilaisittain maailmaa hahmottaen kuuman keiton jäähdyttäminen hämmentämällä voi nimittäin saada aikaan singulariteetin, josta syntyy voimakas magneettikenttä – ja sitten kaikki onkin ennustamatonta.

Sfinksi vai robotti –kirjan sinivoittoinen kuvitus vahvistaa kuva-aiheissaan kertomusten perspektiivinvaihtoja. Avaruus, planeetat ja pilvet hallitsevat kuvia; ihminen, ihmisskäden jälki tai elollinen olento on Krohnin kuvissa aavistus, joskus vain heijastus, mutta ei koskaan hallitsevan kuvaelementti. Niin kuin Krohnin kertomukset, niin myös kuvat houkuttavat palaamaan luokseen monta kertaa.
Kokoelma houkuttaa pohdintaan ja keskusteluun.

10/01 Kaarina Kolu

– Kustantaja: WSOY
– julkaisuvuosi: 1999
– ISBN 951-0-23872-4

Novelleja ja kertomuksia

,

Kirja kuuluu tarjottimiin: