Kunnari

Lindgren Astrid

Ronja ryövärintytär

Ronja Ryövärintytär on isänsä silmäterä ja pesunkestävä ryövärinlapsi: mustatukkainen peloton pörröpää, joka tuntee paitsi ryöväritanssit, myös Matiaksenmetsän salaisimmatkin sopukat kuin omat taskunsa. Harmi vaan, että hän ei ollenkaan halua isona ryöväriksi. Ja isä-Matiaksen, oikean ryöväriruhtinaan, mielestä on vielä suurempi harmi se, että Ronja tutustuu Borka-ryövärin poikaan Birkiin ja pitää tätä veljenään. Kaikkihan tietävät, että Matias ja hänen kaksitoista ryöväriään ovat melkein aina vihanneet Borkaa ja hänen ryövärijoukkoaan. Ja nyt tuo Borka-hyväkäs on muuttanut Matiaksenlinnan toiseen puoliskaan, siihen, joka Ronjan ja Birkin syntymäyönä, ajattarien ulvoessa paukahti ukkosenilmalla eroon päälinnasta.

Mutta kähäräpäinen Ronja ja punatukkainen Birk tahtovat kuitenkin olla sisaruksia. He tahtovat yhdessä kesyttää villihevosia, katsella pönthiittisten yöllistä tanssia, nauraa hölmöille kakkiaisille ja olla vaan keväässä, joka visertää, sirkuttaa ja tuoksuu Matiaksenmetsän joka kolkassa. Se ei kuitenkaan ole helppoa, kun vanhemmat vihaavat toisiaan. Ja on metsässä muitakin uhkia: ajattarat kirkuvat pelottavina taivaalla ja karhut metsästävät silloin, kun hämärän kansa vielä nukkuu mättäitten alla.
Ronja Ryövärintytär joutuu tekemään vaikeita ratkaisuja, mutta onneksi Kalju-Pietu, tuo vanha ryövärinkonkkelo, saa joskus viekkaita ajatuksia päähänsä!

Ronja Ryövärintyttären on sanottu saaneen alkunsa kirjailija Astrid Lingrenin kaipuusta erämaan yksinäisyyteen. Matkustaessaan kerran metsän ohi hän näki hienon vuoren, jolle alkoi heti kuvitella ryövärinlinnaa. Ronja Ryövärintyttärestä on tehty myös elokuva, samoin kuin monista muistakin Astrid Lindgrenin lastenkirjoista.

– julkaisuvuosi: 1. painos 1981

Tietoja kirjailijasta / kirjailijoista:

Kirjasta on tehty elokuva tai tv-sarja

Kirja kuuluu tarjottimiin: