Kunnari

Kauranen Anja

Pelon maantiede

– 440 s.
– kustantaja: WSOY
– julkaisuvuosi: 1995

Naisen alistettu asema miehiin verrattuna historiassa on Anja Kaurasen Pelon maantiede -romaanin lähtökohta. Kyseessä on utopia- eli mielikuvitusromaani sikäli, että vastareaktiona miesten hallitseman maailman epäoikeudenmukaisuudelle naiskysymyksen tutkijat ja harrastajat yliopistolla alkavat kirjassa harrastaa osaksi väkivaltaistakin suoraa toimintaa miehiä vastaan, pistellä kaduilla miehiä neuloilla ja piikeillä ja niin edelleen.

Tämä lienee kuitenkin vain kerronnan tehokeino, jonka avulla halutaan havainnollistaa sitä, ettei naisasian tutkimus kuten mikään muukaan nykyaikainen tiede saa jäädä pelkäksi teoriaksi eikä kuolleeksi kirjaimeksi, vaan sen on muututtava eletyksi todellisuudeksi. Eletty elämähän on myös naisia kohdanneiden epäoikeudenmukaisuuksien historian varsinaisena taustana, ja Pelon maantieteessä kerrotaan dokumenttiteksteinkin aika paljon tuosta historiasta ja myös naiskysymyksen nykyhetkestä.

Terminä ‘pelon maantiede’ tarkoittaa sitä, että nainen kokee ympäristönsä enemmän tai vähemmän eri tavalla kuin mies – hyvin eri tavalla silloin kun hän joutuu pelkäämään vain siksi, että hän on nainen. Siksi naiskysymyksestä kiinnostuneet ajattelevat kirjassa, että hyökkäys on paras puolustus ja opettelevat esimerkiksi napatanssituntien lomassa myös itsepuolustustekniikkaa.

Pelon maantieteen mukaan naiselle ei enää riitä se, että hänellä on ‘oma huone’, jossa kukaan ei saa häntä häiritä – tätähän tunnettu englantilainen naiskirjailija Virginia Woolf vaati 1900-luvun alussa. Kaurasen kirjan ydin on, että nainen vähitellen uskaltautuu ensin kartoittamaan ja sitten valloittamaan omakseen koko elinympäristönsä, kaupungin, sen kadut ja puistot, koko maailman, kaikki ne henkiset ja fyysiset paikat, jotka ”pelon maantiede” on tähän saakka käsittänyt.

Kaurasen tyyli on aina ollut äärettömän sujuvaa ja helppolukuista, niin tässäkin kirjassa, joka ulottuu myös päähenkilön, kalliolaisen opettajapariskunnan tyttären, sittemmin erikoishammaslääkärin ja tohtorin, kouluaikoihin. Tytön heikko itsetunto kouluaikoina saa voimaa myöhemmästä ryhmäidentiteetistä, kuten kirjassa todetaan. Äitiä sortava ja äidin tunne-elämää naisseikkailuillaan pompotteleva tytön isä, rehtori Lyyra, antaa tyttärelle huonon miehenmallin. Pohjimmaltaan Pelon maantiede suhtautuu käsiteltyihin asioihin myös humoristisesti.

Harry Forsblom

Tietoja kirjailijasta / kirjailijoista:

nyk. Anja Snellman

Kirjasta on tehty elokuva tai tv-sarja

Kirja kuuluu tarjottimiin: