Kunnari

Remes Ilkka

Pedon syleily

– 466 s.
– julkaisuvuosi: 1999

Kirja alkaa kertomuksella venäläisen agentin muuntumisesta sveitsiläiseksi valokuvaajaksi ja tutustumisesta nuoreen suomalaiseen naiseen. Seuraa rakastuminen, kihlat ja häät. Edessä on muutto Suomeen. Suuri osa kirjasta keskittyy lähinnä venäläisen agentin tasapainoiluun arjen keskellä: kuinka toimia luontevasti ja kiinni jäämättä tiedonhaluisen uuden suvun ja työtovereiden keskellä.

Ympäristön tapahtumat ja ihmisten käyttäytymiseen liittyvät vaikuttimet jäävät kirjassa vähälle huomiolle, lukijaa ei pyritä palkitsemaan kirjan tekstin ja omien historiantietojensa yhteensopivuudesta. Suomen 1930-luvun loppu esitellään. Pedon syleilyn rinnakkaisjuoni kertoo melko suppeasti Annan sisaren vaiheista vakoilurenkaassa Saksassa.

Kirjan parasta antia ovat paikallistunnelma ja ajankuva. Remes tuntee paikat joista kirjoittaa ja etsii ajankuvalle ominaista tietoa arkistoista ja aikakauden lehdistä. Hän perehtyy aseisiin ja tiedustelutoiminnan erityispiirteisiin. Remeksellä on myös taito kärjistää tilanne juuri oikeissa kohdissa, niin ettei juoni ala kiertää kehää ja tunnelma laimennu.

Kirja henkii selvästi natsismin vastaisuutta, mutta se on osattu kätkeä taitavasti. Tekijä pyrkii vaikuttamaan lukijan asenteeseen myös kommunismin suhteen. Venäläinen vakooja ei enää loppujen lopuksi koekaan itseään aivan täydeksi järjestelmän kannattajaksi, mutta tekee mitä käsketään peläten kostotoimien suuntautumista vanhaan äitiinsä ja uuteen perheeseensä.

Jaakko Marjanen, Olarin lukio

Kirja kuuluu tarjottimiin: