Kunnari

Dick Philip K.

Oraakkelin kirja

Oraakkelin kirja kuuluu sci-fi- kirjana lajityypiltään vaihtoehtohistorioihin: kirja kuvaa maailmaa, jollaiseksi se olisi tullut, jos Saksa, Japani ja Italia olisivat voittaneet toisen maailmansodan. Amerikasta on tullut useaan osaan jaettu kuoleva kulttuuri, jonka ainoita menestystuotteita ovat sotaa edeltävän kauden nostalginen esineistö, Colt-pistoolit, mikkihiirikellot ja Hollywood-tähtien kuvat.

Maailmaa hallitsevat sodan voittajat: Saksa sekä Japanin tehokas kauppaimperiumi, joka on tuonut tullessaan paitsi japanilaisen tehokkuuteen ja lahjojenvaihtoon perustuvan kaupantekokulttuurin, myös itämaisen perinnetavan luottaa ennustuksiin ratkaisujen hetkillä. Romaanin kaikille henkilöille keskeinen on Muutosten kirja eli ennustusten kirja I ching. Kirjan antamat oraakkelimaiset vastaukset toimivat tulevien tapahtumien suotuisuuden tulkkeina. Toinen hallitseva kansa ovat rotupuhtautta vaalivat saksalaiset, jotka ovat tuhonneet maailmasta juutalaisten, romanien ja slaavien lisäksi myös koko Afrikan alkuperäisväestön. Dick kuvaa tämän 1960-luvun ristiriitaisessa ja vaikeassa tilanteessa: saksalainen tehokkuus on vienyt ihmisen lennoille Marsiin ja Venukseen, kehittynyt teollisuus on saatu äärimmäisen tuottavaksi, toisaalta alkuperäisväestön myötä sukupuuttoon on kuolemassa kaikki muu yhteiskunnallinen toiminta, humanistit, taiteilijat, filosofit ja tieteentekijät. Romaanin tarina tiivistyy hetkeen, jolloin Hitleriä vallassa seurannut Fuhrer Martin Bormann menehtyy ja äärimmäisestä vallasta kamppailevat useat oman uskollisen piirin keränneet vallantavoittelijat. Näissä vallanvaihdon hetkissä tulee näkyväksi tilanteen vaatima juonittelu, epäluottamus omiin liittolaisiin ja poliittinen peli.

Oraakkelin kirja seuraa japanilaista liikemiestä Tagomia, hänen liikekumppanikseen tekeytyvää vakoilija Baynesia, taide-esinekauppias Robert Childania, taide-esineitä valmistavaa Frank Frinkia sekä hänen entistä vaimoaan Juliana Frinkiä. Eri henkilöitä sitoo yhteen tapahtumien sarja, jokaisen henkilön vaikutus toistensa elämässä, mutta myös Muutosten kirjan ennustamat ratkaisut. Tämän lisäksi kaikkien elämässä kummittelee toinen, kielletty kirja: Heinäsirkat peittävät maan. Tämä kirjan kirjoittaja Abendstein kuvittelee romaanin maailmalle vaihtoehtoishistorian: liittoutuneiden voiton toisessa maailmansodassa ja siitä seuraavan poliittisen järjestyksen. Kirjaa lukevien henkilöiden kauhu, epäusko ja toivo tästä mahdollisuudesta tekee näkyväksi haurauden nykyisessä yhteiskuntajärjestyksessämme, jota olemme oppineet pitämään itsestäänselvänä. Oraakkelin kirjan kaltaiset vaihtoehtoishistoriat paljastavat pelottavat ja kiehtovat ”mitä jos”- mahdollisuudet maailmassa, jossa elämme ja teemme valintoja koko päivä.

Oraakkelin kirja on voitti vuonna 1962 Hugo-palkinnon. Monen mielestä kirja on Philip K. Dickin pääteos. Kirjan ansiot huomattiin myös Suomessa. Kirjan suomennos voitti vuonna 1992 Tähtivaeltaja-palkinnon, joka annetaan parhaalle samana vuonna suomeksi julkaistulle sci-fi-kirjalle.

Siri Kolu

– kustantaja: WSOY
– julkaisuvuosi: 1992

Tietoja kirjailijasta / kirjailijoista:

Philip K. Dick (1928 -1982) on amerikkalaisen scifikirjallisuuden huippunimiä.

Kirja kuuluu tarjottimiin: