Kunnari

Dick Philip K.

On aika sijoiltaan

Ragle Gumm on mies, joka kolme vuotta sitten näki kilpailu Gazette-lehdessä ja onnistui voittamaan. Nykyään hän ratkoo kilpailutehtäviä työkseen, hän on paikallinen kuuluisuus, koska on on voittanut kilpailun kolme vuotta joka päivä.

Ragle Gummin maailmassa alkaa kuitenkin tapahtua omituisia asioita. Fyysisiä esineitä ja paikkoja häviää näkymättömiin. Gummin ostaessa virvokkeita limonadikojusta se hajoaa molekyyleiksi hänen silmiensä edessä. Hänelle tuodaan sateessa ränsistynyt puhelinluettelo, jonka numerot eivät ole kytkettyinä. Kaupan ovi ilmestyy eri seinälle kuin aikaisemmin. Päähenkilöstä ja hänen uskotuista ystävistään alkaa aina vain vahvemmin vaikuttaa siltä, että maailma on pelottavan vaivihkaisessa muutoksen tilassa.

Gummin toimia tarkkailevat jatkuvasti huolestuneet agentit. Heitä kiinnostaa, paljonko Gumm saa vahingossa selville ja koska hän alkaa epäillä todellisuuttaan niin paljon, että se vaikuttaa hänen kilpailutuloksiinsa? Ragle Gumm on päivä toisensa jälkeen enemmän ymmällään. Jos ihmiselle tulee olo, että hän on maailman keskipiste ja että jokainen molekyyli toimii vain häntä varten, eikö hänen pitäisikin huolestua mielenterveydestään? Kummallisinta asiassa on, että Gummin epäilykset saattavat olla totta…

On aika sijoiltaan on Philip K. Dickin tuotannossa näyte yhdestä siinä kulkevassa vahvasta juonteesta, romaani kuvaa amerikkalaisen pikkukaupunkiyhteiskunnan paranoia-puolta. Kirja kysyy mitä tapahtuu jos todellisuus, jossa elämme onkin pelkkää muokattua sepitettä? Mitä jos me olemmekin tietämättämme vain näyttelijöitä tosi-TV -ohjelmassa tai suuren ihmiskokeen koehenkilöitä? Tämä aihe on suosittu myös amerikkalaisessa nykyelokuvassa, samoista peruskysymyksistä on tehty lukuisa määrä elokuvia, mm. Truman Show, EdTV ja Dark City.

Siri Kolu

– kustantaja: Like
– julkaisuvuosi: 1996

Tietoja kirjailijasta / kirjailijoista:

Philip K. Dick (1928 -1982) on amerikkalaisen scifikirjallisuuden huippunimiä.

Kirja kuuluu tarjottimiin: