Kunnari

Aitola Kerttu

Lisempää laiffia

Kerttu Aitolan esikoisteos Lisempää laiffia kertoo nuoren tytön ongelmista, ylioppilaaksitulosta, pääsykokeisiin lukemisista, poikaystävistä, ystävättäristä – kaikesta mitä juuri elämän auetessa voi kokea! Aitolan kerronta on välitöntä puhekieltä, enimmäkseen minämuodossa tapahtuvaa päiväkirjanomaista vuodatusta, josta välittyy kirjan päähenkilön Hannelen suorasukainen tapa havainnoida itseään, vanhempiaan ja ystäviään.

Hannelen elämän muutoksen taustalla on toisaalta lahjakkaan nuoren näennäinen epäonnistuminen ylioppilaskirjoituksissa sekä välirikko poikaystävän kanssa. Nämä kaksi asiaa vaikuttavat tytön itsetuntoon voimakkaasti. Hän ei ole tietoinen omasta viehätysvoimastaan tai seksuaalisuudestaankaan, vaan rakentaa uutta naiseuttaan pala palalta.

Myös suhteet omaisiin ja ystäviin muuttuvat. Äidin ja tyttären välit on kuvattu todentuntuisesti, poukkoiluna pienen tytön hellyydenkipeyden ja äitiään ymmärtävän nuoren naisen tunteiden välillä. Entisen sydänystävättären etääntyminenkin on uusi kasvun paikka. Uusien poikaystävienkin suhteen jää pinnallisuus vaivaamaan, ehkäpä ulkonäkö tai skeittiharrastus ei kuitenkaan ole kaikkein tärkeintä. Hannele pohtii mitä todella haluaa. Mitä ovat hänen ”melkeinongelmansa”? Mihin hän pystyy ja mitä hän todella tahtoo? ”Sun täytyy varoo, mitä sä haluut, koska sä saat sen”, Hannele toistaa Andy mcCoyn tuttua hokemaa.

Teresia Volotinen 21.8.2001

– 253 s.
– julkaisuvuosi: 2000

Tietoja kirjailijasta / kirjailijoista:

Kerttu Aitola on syntynyt Espoossa 9.3.1979 viisilapsisen ”hyperuusioperheen” esikoisena. Hän on kirjoittanut ylioppilaaksi Olarin lukiosta. Hän on opiskellut Helsingin yliopistossa mm. kirjallisuustiedettä ja Tampereen yliopistossa tiedotusoppia. Syksyllä 2000 hän aloitti lääketieteen opinnot Turun yliopistossa. (TV)

Kirja kuuluu tarjottimiin: