Kunnari

Hotakainen Kari

Klassikko

Kari Hotakainen: Klassikko. WSOY 1997. 411 sivua.

Julkisuuden ja tiedotusvälineiden luomat mielikuvat ja niiden suhde ihmisiin, totuuteen ja arvoihin ovat puntarissa Kari Hotakaisen (syntynyt 1957) romaanissa Klassikko. Hotakainen sai Finlandia-palkinnon 2002 romaanillaan Juoksuhaudantie, joka käsittelee omakotitalorakentajien kaikenlaisia tuskia eli asiaa joka kiinnostaa valtavaa suomalaisten ihmisten joukkoa. Kirja saikin suuren myyntimenestyksen. Myös Klassikossa pohditaan suomalaisen keskiluokan kiinnostuksen kohteita mainos- ja kustannustoimittajien sekä yleensä median näkökulmasta.

Hotakaisen kirja on eräänlainen totuuskoe tai valheenpaljastusleikki. Se on olevinaan Kari Hotakaisen tunnustuksellinen elämäkerta, johon on ripoteltu sensaatiomaisia aineksia ja skandaalinkäryä, kuten kustantamon julkaisemiin tunnettujen henkilöiden tunnustuskirjoihin. Hotakaisen tarkoitus on kuitenkin ivailla tuollaista kaupallista ja pintapuolista kulttuuria ja kustannuspolitiikkaa. Siksi hän keksityn päiväkirjansa sivuilla pilailee tunnustuskirjallisuuden tyylilajeilla, parodioi niitä niin paljon kuin suinkin ehtii. Päiväkirjassa kuitenkin käsitellään myös hänen oikeita elämänvaiheitaan. Lukija joutuu pohtimaan kaupallisessa tarkoituksessa kokoon kyhätyn todellisuuskuvan luonnetta, kuten myös sen yhteiskunnallisen todellisuuden, joka vaatii tällaista kulttuuria.

Hotakaisen elämäkertakirja on vastaus kustannustalon vaatimukselle, että yleisö ja kassamenestys on voitettava puolelleen avoimen ja tunnustuksellisen kirjan avulla. Hotakaisen samanniminen päähenkilö aloittaa kirjanteon marssimalla autokauppaan, sillä hänellä on oltava tarpeeksi meneviä mielikuvia herättävä auto, Alfa Romeo. Auto uhkaa kuitenkin vahingossa joutua aivan tavalliselle keskiluokkaiselle ostajalle, Peralle, miehelle jolle riittäisi Toyota Corolla. Peran ja ”Hotakaisen” kesken syntyy Alfa Romeosta skandaalinkäryistä riitaa, joka huipentuu rattijuopumuksessa tehtyihin kaahailuihin. Ne joutuvat lehtien otsikkoihin, ja näin Hotakaisesta tulee julkkis. Niinpä kustantajan on julkaistava hänen päiväkirjansa, vaikka se oli uhannut olla tekemättä sitä, koska muka kustantaja ei julkaise mitä tahansa tekstejä edes julkkiksilta. Näin Hotakainen osoittaa kustantajan lipsuvan tästä periaatteestaan, ja lukija alkaa tajuta julkisuuspelin luonnetta.

Kirja on armottoman hauska ja autoa ostamassa tavataan autoliikkeessä myös television tunnettu uutistenlukija Arvi Lind, joka hänkin antaa kasvot tälle julkisuuspelistä kirjoitetulle kirjalle.
Harry Forsblom

– julkaisuvuosi: 1998

Tietoja kirjailijasta / kirjailijoista:

Kari Hotakainen (s. 1957), asuinpaikka Helsinki, on opiskellut kotimaista kirjallisuutta yliopistossa, toiminut uutis- ja mainostoimittajana sekä Helsingin Sanomien kolumnistina vuodesta 1997.
Hotakainen tuli julkisuuteen 1980-luvun runoilijana julkaisemalla neljä runokokoelmaa, joista ensimmäinen oli Harmittavat takaiskut (1982). Lastenkirja, Hotakaisen surrealismin ja nonsensen värittämä kaikille ikäryhmille sopiva, yllätyksellinen teoskollaasi ilmestyi 1990.Lapsiyleisölle sopii myös Ritva (1997), tarinoiva lasten romaani. Vuonna 2000 ilmestyi WSOYn nuortenkirjakilpailussa palkittu nuorten kertomuskokoelma Näytän hyvältä ilman paitaa, josta Hotakainen sai Topelius-palkinnon. Kirjailijan tunnetuimpiin aikuisten romaaneihin kuuluvat tulevaisuudenkuvitelma Bronks (1993, näytelmäsovitus) ja autoiluun liittyvä romaani Klassikko (-98, elokuva –00). Syntisäkki (1995) kertoo syrjäseudun syväkurkkulaulajan tarinan. Buster Keaton (-91) ja Sydänkohtauksia (-99) –teoksia yhdistää elokuvan aihepiiri. Hotakainen on kirjoittanut myös kunnelmia.
Kari Hotakaisen kirjoille on ominaista rakenteen ja juonen kekseliäisyys. Hotakaisen kirjojen huumori on tuonut niille paljon lukijoita sekä aikuisten että nuorten keskuudesta. /kk
07/01

Lisätietoja:
Pekka Tarkka, Suomalaisia nykykirjailijoita. 6. uudistettu painos.
Tammi 2000.
Helena Ruuska, Kirjasta elokuvaksi. Klassikko vain aikansa klassikko – faktan ja fiktion hullua leikkiä. Lukufiilis 2/2001

Karl Grunn: Kari Hotakainen: Näytän hyvältä ilman paitaa. artikkeli teoksessa Palkitut kotimaiset lasten- ja nuortenkirjat 1990-2002. toim Kaarina Kolu ja Teresia Volotinen. BTJ 2003.

Kirjasta on tehty elokuva tai tv-sarja

Kirja kuuluu tarjottimiin: