Kunnari

Golding William

Kärpästen herra

Kärpästen herra kertoo joukosta tavallisia englantilaisia koulupoikia, jotka toisen maailmansodan aikana pelastuvat alasammutusta lentokoneesta pienelle autiolle saarelle Tyynessä Valtameressä. Kirjan päähenkilö Ralph on kaksitoistavuotias urheilullinen poika. Merestä löytyneellä suurella simpukalla Ralph kutsuu kokoon hajalleen ajautuneet haaksirikkoiset ja tässä kokouksessa hänet valitaan joukon johtajaksi. Possu, silmälasipäinen lihava poika, on hänen epätodennäköinen liittolaisensa ja neuvonantajansa. Ralph yrittää pelastaa saarelle joutuneet kumppaninsa. Hän ryhtyy järjestämään joukon oloja parempaan suuntaan. Saarta tutkimaan ja kartoitetaan , majoja rakennetaan, merkkituli sytytetään saaren korkeimmalle kohdalle. Nopeasti käy kuitenkin niin, että poikajoukko hajoaa kahtia. Metsästäjien johtajaksi ryhtynyt Jack, joka edellisessä elämässään oli kuoron vanhin, vetoaa poikien seikkailunhaluun ja saa suuren osan joukosta puolelleen. Valtataistelu huipentuu epätasaiseen taisteluun yksin jääneen Ralphin ja metsästäjien välillä.

Marko Kokko

– julkaisuvuosi: 2001

Tietoja kirjailijasta / kirjailijoista:

William Golding (1911-1993)

Kun vuoden 1983 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saaja julkistettiin, palkinnonsaaja aiheutti ihmettelyä, keskustelua ja vastustustakin. Palkinto oli päätetty ojentaa englantilaiselle kirjailijalle William Goldingille.

Golding oli lapsena ahkera lukija. Hänen mielikirjojaaan olivat Jules Vernen kirjat, Tarzanit ja merirosvotarinat. Hän on kertonut jo 7-vuotiaana päättäneensä ryhtyä isona kirjailijaksi. Golding opiskeli Oxfordin yliopistossa ja valmistui opettajaksi. Melko pian valmistuttaan hän joutui mukaan II maailmansotaan. Hän palveli laivastossa ja koki sodan näin mereltä käsin. Meri onkin mukana tavalla
tai toisella hänen myöhemmässä kirjallisessa tuotannossaan. Sanotaan, että Golding kadotti uskonsa ihmisen hyvyyteen sodan myötä. Golding oli julkaissut 24-vuotiaana vaatimattoman runokokoelman nimeltään Poems. Kirjallisessa tuotannossa seurasi kahdenkymmenen vuoden tauko. William Goldingin toimi katedraalikoulun opettajana ja kirjoitti samanaikaisesti uutta romaania. Hän tarjosi kirjaa kustantamoille, mutta turhaan. 21 kustantamoa palautti käsikirjoituksen ennen kuin se vihdoin hyväksyttiin.Kirja julkaistiin vuonna 1954. Läpimurtoteos oli romaani nimeltään Kärpästen Herra. Varsinaiseen julkisuuteen kirja kuitenkin nousi vasta 1960-luvulla opiskelijoiden piirissä Englannissa ja Amerikassa. Vähitellen siitä tuli kulttikirja. Nyt sitä on painettu yli 20 miljoonaa kappaletta. Teos on filmattu kahdesti vuosina 1963 ja 1990. Ensimmäinen suomennos Kärpästen herrasta saatiin vuonna 1960. Kirjansa julkaisemisen jälkeen Golding saattoi jättää opetustyön ja omistautua kokonaan kirjoittamiselle. Muita hänen teoksiaan ovat mm. Meritrilogia Merimatka (suom.1981), Laskusilta (suom.1991) ja Laiva tulessa (suom. 1992).

Sirpa Kangasaho / Virkkalan kirjasto

Kirjasta on tehty elokuva tai tv-sarja

Kirja kuuluu tarjottimiin: