Kunnari

Waltari Mika

Johannes Angelos

– Johannes Angelos – hänen päiväkirjansa Konstantinopolin valloituksesta v.1453 Kristuksen maailmanajan päättyessä
– kustantaja: WSOY
– julkaisuvuosi: 1952

Mika Waltarin (1908-1979) Johannes Angelos on muukalaisen päiväkirjaksi kirjoitettu tarina Konstantinopolin valloituksesta vuodelta 1453. Kirja alkaa Ottomaanien piirittäessä Konstantinopolia. Kyseinen valloitus ei aikanaan ollut pikkujuttu, vaan maailmankatastrofi kristillisille. Elettiin taitekautta, kristillisen ja länsimaisen vallan kukistuessa. Johannes Angeloksessa sekä itä että länsi, islam ja kristinusko, näyttäytyvät perin julmina. Tähän synkkään byzantilaiseen maailmaan ja pian tuhoutuvaan kaupunkiin Waltari sijoittaa hehkuvan rakkaustarinan. Vaikkakaan mistään onnellisesta lopusta tuskin voidaan puhua. Johannes valitsee marttyyrikuoleman ja toinen sankari ansaitsee elämän kääntämällä takkinsa.

Kirjana Johannes Angelosta pidetään Waltarin ja historiallisten romaanien ehdottoman parhaimmistona. Jopa Waltarin tunnetuimman romaanin Sinuhe egyptiläisen veroisena. Historiallisen romaanin lisäksi kirjaa voisi luonnehtia melankoliseksi rakkaustarinaksi. Angelos on kreikkaa ja tarkoittaa sanansaattajaa, nimitystä on käytetty myös Johannes Kastajasta, Kristuksen edelläkävijästä. Myös Johannes on isänsä etsijä. Orpous on teema joka toistuu Waltarin kirjoissa ja se näyttäytyy usein myös identiteetin ja oman paikkansa etsimisenä maailmasta.

Kirjasta on myös tekijän kuoleman jälkeen, vuonna 1981, julkaistu käsikirjoitus Nuori Johannes, joka on työstetty jo vuonna 1951. Teos kertoo Johanneksen alkuajoista. Waltari itse ei ilmeisesti pitänyt kirjaa julkaisun arvoisena. Viedessään teostaan kustantajalle Waltari jätti pois Johannes Angeloksen alusta Nuoren Johanneksen viemät 477 liuskaa.

Kirja kuuluu tarjottimiin: