Kunnari

Fagerholm Monica

Ihanat naiset rannalla

– suomentanut: Arja Tuomari
– kustantaja: Otava
– julkaisuvuosi: 1997(Alkuteos ilmestyi 1994)
– 334 s.

Monica Fagerhomin menestyskirja Ihanat naiset rannalla, josta on tehty elokuvakin, on taitavasti kohtauksista rakennettu ja itsekin hiukan elokuvan tekniikan mieleen tuova romaani siitä, miten rikkeettömän porvarillisen elämän julkisivut romahtavat ja alta paljastuu tyhjyys.

Kesäparatiisi on se saaristolaisyhteisö, jossa suomenruotsalaiset perheet viettävät kesiään 1960-luvulla. Thomas, insinööri Kajuksen ja taiteilija Isabellan eli Bellan poika, painaa mieleensä tapahtumia, jotka kirjan kuvauksissa ovat kuin valokuvattuja tai filmattuja ja filmiltä tai kaitafilmiltä esiin kelattuja. Aluksi kaikki kesäparatiisissa on silkkaa riemua, hyviä tapoja ja kiiltävää pintaa; vesihiihtoa, juhlia, viihtyisää musiikin kuuntelua saaristossa niin Thomasin kotona valkoisessa huvilassa kuin naapuriperheessäkin. Mutta vuosien mittaa alkaa ilmaantua säröjä ja lopulta koko asetelma romahtaa. Fagerholm kehii taitavasti, hitaasti ja harvapiirteisesti kiiltokuvamaisten pintojen ja 60-luvun uutisaineiston alta esiin toista, tuskallisempaa juonta.

Sekä Thomasin äiti Bella että naapuriperheen äiti Rosa kyllästyvät jähmettyneeseen elämäänsä ja heittäytyvät katteettomien unelmiensa vietäväksi saadakseen vaihtelua. He lähtevät yhdessä Kööpenhaminaan ja Bella jää sille tielleen. Rosa palaa, mutta mikään ei enää ole kuin ennen. Hänen tyttärestään Renéestä, johon Thomas on ollut ihastunut, tulee onneton itseensä vetäytynyt yläluokkainen muotinuori, joka lopulta hukkuu veneonnettomuudessa. Toinen perheen tytär Nina alkaa tajuta turhanpäiväisen huvielämän itsekkyyttä ja näköalattomuutta ja rupeaa kantamaan huolta maailman vähäosaisista. Thomasin kotielämäkin on juuretonta Bellan lähdön jälkeen. Isän uusi naisystävä Ann-Christine, jonka kanssa Kajus on lähtenyt Lappiin, viihtyy Kajuksen luona vain viisi vuotta.

Kirjan ihmisillä ei ole taloudellisia ongelmia, mutta heiltä puuttuu mielikuvitusta ja arvoja, jotta he voisivat kokea elämänsä mielekkääksi. Niinpä heidän ongelmiaan voi paremman selityksen puutteessa kuvata joko yläluokan hyvinvointiongelmiksi, jotka heijastuvat lapsiinkin, tai sitten pelkästään kriisiin joutuneen tietoisuuden aiheuttamiksi tilanteessa, jossa elämä on muuttunut näköalattomaksi. Fagerholm on kuvannut näitä asioita hyvin taitavasti ja luo myös kriittisiä näköaloja yläluokkaiseen suomenruotsalaiseen kulttuuriin.

esittelyteksti:Harry Forsblom

Kirjasta on tehty elokuva tai tv-sarja

Kirja kuuluu tarjottimiin: