Kunnari

Shelley Mary

Frankenstein

Mary Shelley: Frankenstein
Suom. Paavo Lehtonen
Gummerus, 1973
Sivumäärä: 251
Kirjatarjotin:
Sinuhe: Kauhua
Odysseija: Jännitystä (Lukion pakolliset kurssit)

Mary Shelleyn Frankenstein ilmestyi ensimmäisen kerran jo vuonna 1818. Se on maailman kuuluisimpia kauhutarinoita ja siitä sai alkunsa jopa uusi kirjallisuudenlaji.

Kirja alkaa tutkimusmatkailijan sisarelleen lähettämillä kirjeillä. Hän kertoo oudosta muukalaisesta, jonka he pelastivat laivaansa merestä Muukalainen osoittautuukin tiedemieheksi ja hän alkaa kertoa omaa tarinaansa varoittavana esimerkkinä.

Kirja perustuu antiikin Prometheus-myyttiin. Tarinan mukaan juuri Prometheus luo ensimmäisen ihmisen herättämällä savisen ihmishahmon henkiin taivaasta varastamansa tulen avulla. Shelley teki Prometheuksesta luovan tiedemies Frankensteinin. Tiedemiestä ei tavallinen tieto tyydytä, mutta hän ei etsi vastausta salatieteistä, vaan luonnontieteistä. Hän onnistuukin herättämään luomuksensa henkiin, mutta yli-ihmisen sijaan tuloksena on aivan jotain muuta. Alun perin luomus on toki hyvä, mutta Frankensteinin hylätessä hänet, hän muuttuu hirviöksi, joka tekee hirmutekojaan saadakseen tekijänsä huomion. Monien jännittävien käänteiden jälkeen Frankenstein päätyy jahtaamaan hirviötä Jäämerelle, josta tutkimusmatkailija poimii hänet kyytiinsä.

Aloittaessaan romaanin kirjoittamisen Mary Shelley oli vasta 18-vuotias. Hän esitti kirjassaan pelkonsa tieteen valtaa kohtaan ja nosti esiin kysymyksen tieteen saavutusten mahdollisista tuhoisista seuraamuksista. Kirjan kieli on sujuvaa ja helposti luettavaa eikä lainkaan vanhahtavaa.

Kirjasta on tehty useita elokuvia. Uusin lienee Kenneth Branaghin ohjaama versio vuodelta 1994, jossa pääosassa on Robert De Niro.

Mervi Heikkilä

Tietoja kirjailijasta / kirjailijoista:

Mary Shelley
1797-1851

Mary Shelley syntyi Lontoossa 30.8.1797. Hän oli perheen ainoa lapsi. Maryn vanhemmat olivat Englannin johtavia radikaaleja intellektuelleja. Hänen äitinsä Mary Wollstonecraft oli naisasialiikkeen ensimmäisiä uranuurtajia ja isä William Godwin oli yhteiskunta- ja moraalifilosofi sekä tuottelias romaanikirjailija. Äiti kuitenkin kuoli pian tyttärensä syntymän jälkeen. Maryn lapsuudenkodissa vierailivat mm. monet kuuluisat runoilijat, joiden innostavaan ajatusmaailmaan hänellä oli tilaisuus tutustua. Jo lapsena Maryn lempiharrastuksiin kuului kirjoittaminen ja lapsuuskodin vapaa ilmapiiri vaikutti varmasti hänen myöhempiin, senaikaisille naisille hyvin epätavallisiin valintoihin elämässä.
16-vuotiaana Mary karkasi asumaan 21-vuotiaan runoilijan Percy Bysshe Shelleyn kanssa, joka oli jo naimisissa varakkaan paronittaren kanssa. Vaimo odotti perheen toista lasta. Mary ja Percy menivät naimisiin muutaman vuoden päästä, kun Shelleyn ensimmäinen vaimo oli tehnyt itsemurhan. He kiertelivät paljon ympäri Eurooppa ja lopulta muuttivat asumaan Italiaan. Ensimmäinen lapsi syntyi ennenaikaisesti 1815 ja eli vain 11 päivää. Toinen lapsi William syntyi seuraavana vuonna, mutta kuoli malariaan 1819. Evelina syntyi 1817 ja kuoli seuraavana vuonna punatautiin. Neljäs lapsi Percy Florence syntyi 1819 ja eli ainoana lapsista aikuiseksi.
1822 Mary menetti miltei henkensä saadessaan vaarallisen keskenmenon. Siitä selvittyään häntä kohtasi taas uusi murhenäytelmä. Hänen miehensä hukkui veneonnettomuudessa ja Mary jäi yksin poikansa kanssa. Köyhyys ajoi Maryn asumaan Englantiin ja hän työskenteli poikkeuksellisesti ammattikirjailijana elättääkseen poikansa lisäksi myös isänsä. Huolimatta lukuisista naimatarjouksista Mary ei mennyt uudelleen naimisiin.
Ennen kuolemaansa Mary sai merkittävän kirjailijan maineen. Hän kirjoitti kuusi romaania, pienoisromaanin, mytologisia näytelmiä, lehtikirjoituksia, matkakirjoja ja elämänkerrallisia teoksia.
Mary invalidisoitui 48-vuotiaana ja kuoli aivokasvaimeen 1851, 54-vuotiaana. Samaan aikaa avattiin Suuri Maailman Näyttely, jonka yhteydessä esiteltiin teknologian kehittymistä, josta Mary oli varoittanut kirjassa Frankestein.

Mervi Heikkilä

Teokset:

Mounseer Nongtongpaw; or, The Discoveries of John Bull in a Trip to
Paris (1808).
History of a Six Weeks’ Tour through a part of France, Switzerland,
Germany, and Holland, with Letters descriptive of a Sail round the Lake
of Geneva, and of the Glaciers of Chamouni (1817).
Frankenstein; or, The Modern Prometheus (1818).
Valperga: or, The Life and Adventures of Castruccio, Prince of Lucca (1823).
The Last Man (1826).
The Fortunes of Perkin Warbeck (1830).
Lodore (1835).
Lives of the Most Eminent Literary and Scientific Men of Italy, Spain,
and Portugal, volumes 86-88 of The Cabinet of Biography, in Lardner’s
Cabinet Cyclopedia, conducted by Reverend Dionysius Lardner (1835-1837).
Falkner (1837).
Lives of the Most Eminent Literary and Scientific Men of France, volumes
102 and 103 of The Cabinet of Biography (1838, 1839).
Rambles in Germany and Italy in 1840, 1842, and 1843, 2 volumes (1844).
The Choice–A Poem on Shelley’s Death, edited by H. Buxton Forman (1876).
Tales and Stories, edited by Richard Garnett (1891).
Proserpine & Midas: Two Unpublished Mythological Dramas, edited by A. Koszul (1922).
Mary Shelley’s Journal, edited by Frederick L. Jones (1947).
Mathilda, edited by Elizabeth Nitchie (1959).
Collected Tales and Stories, edited by Charles E. Robinson (1976).
The Journals of Mary Shelley, 2 volumes, edited by Paula Feldman and Diana Scott-Kilvert (1987).

Lisätietoja
http://people.brandels.edu/~teuber/shelleybio.html
http://home-1.worldonline.nl/~hamberg/MaryShelley/biography.htm

Kirjasta on tehty elokuva tai tv-sarja

Kirja kuuluu tarjottimiin: