Kunnari

Ruohonen Laura

Allakka pullakka

Laura Ruohosen ja Erika Kovasen yhteistyönä on syntynyt maanmainio kuva- ja lorukirja Allakka pullakka. Allakka pullakan sivuilta tulevat tutuiksi monet jo nimiensä perusteella hauskat hahmot kuten Sankari-Sopuli, Kaimaani Taimi, Huliviliveli, Himalajan Hilma tai Seija Soija. Angorakissan ja A. Rakin hiihtoaiheisista loruista syntyy kokonainen juonellinen runosikermä. Jotkut runot ovat hyvin lyhyitä, kuten Tyhmän tarina, kun taas pitkän, mutta antoisan runonautinnon suo vallan mahtava ja rytmikäs Lammas, jonka hukka peri, jossa Ruohonen leikittelee vallattomasti sanojen monimerkityksisyydellä.

Eräät runot ovat selviä kannanottoja mielivaltaisuutta ja tiukkaa vallankäyttöä vastaan, kuten Mahtimummeli määrää tai Karsea mato. Edellisessä runossa jää avoimeksi, miten mummon mielivaltaisiin määräyksiin suhtaudutaan, kun taas jälkimmäisessä mahtailevan madon käy huonosti, kun ikävästä käskijästä päästään järkeä käyttämällä eroon.

Kuvan ja sanan mainio dialogi ihastuttaa. Esimerkiksi Hangon langot –runon aukeamalla ällöttävientuntuisten perinneherkkujen valmistusprosessissa yhdistyvät sanoilla maalailu ja väreillä herkuttelu.

Kirja tuo mieleen ruotsalaisen Lennart Hellsingin riimittelyt ja kirjan tekijät ovatkin ajatelleet häntä, onhan Ärjyperältä ärähtää –lorun kuvituksessa kyltti, jossa lukee Hommage à Lennart Hellsing. Ruotsin lippuakin heiluttaa Ruåttalainen Rusinan nimihahmo, joka kysyy omalla kielellään: Vavade som pamade? Niinpä Allakka pullakkaa voi hyvin luonnehtia ruotsalaisvaikutteiseksi, ilottelevaksi, suorastaan anarkistiseksi kuvakirjaksi, joka sisältää loruja lyyrisille lapsille. Lennart Hellsingin lisäksi se voisi toki olla kunnianosoitus lastenkirjallisuuden modernismille. Kiinnostava, ihana, erilainen nonsense-loru- ja kuvakirja!

Teresia Volotinen

– kuvittaja: Erika Kovanen
– julkaisuvuosi: 2004

Runoja

,

Kirja kuuluu tarjottimiin: