Lukudiplomi

Netlibris

Termikirjasto / K

Kaunokirjallisuuden päälajit

Kaunokirjallisuuden päälajeja ovat proosa, lyriikka ja draama. Proosa tarkoittaa suorasanaista kertomakirjallisuutta, kuten tarina, satu, novelli ja sarjakuva. Lyriikka tarkoittaa runoutta ja draama näytelmäkirjallisuutta. Draama tarkoittaa myös pedagogista menetelmää, jonka avulla esitetään ja näytellään tapahtumia sekä asioita.

Kertoja

Kertoo tapahtumat minä-muodossa tai hän-muodossa (ulkopuolisena tai kaikkitietävänä). Kertoja voi vaihtua tarinan aikana.

Kielikuva

vertausKielikuva on kirjaimellisesta merkityksestään poikkeavalla tavalla käytetty sana tai ilmaus. Kielikuvia ovat mm. seuraavat:

Vertaus, jossa verrataan kahta asiaa toisiinsa kuin-sanan avulla, esim. elämä on kuin virtaava vesi.

metaforaMetafora, joka muistuttaa vertausta, mutta siinä ei käytetä vertauksen kuin-sanaa, esim. Elämän virtaava vesi.

Personifikaatio, joka tarkoittaa elottoman esittämistä elollisena, esim. kuun pyöreät kasvot hymyilivät minulle hiljaa kuiskivassa syysyössä. Personifikaatiot ovat tyypillisiä runoissa.

personifikaatio

Kirjakassi

Kirjakassin avulla voi kertoa kirjan tapahtumista toisille eli vinkata kirjaa. Kassin voi toteuttaa esim. askartelemalla, niin että hankitaan paperikassi, joka koristellaan kirjan tapahtumiin liittyvillä väreillä ja kuvilla. Kassiin kerätään kirjaan liittyviä esineitä.

Kirjatraileri

Kirjatraileri on kirjan esittelyvideo.

Kirjeenvaihtoilmoitus

Kirjeenvaihtoilmoituksella etsitään itselle sopivaa kirjeenkirjoituskaveria. Ilmoituksessa kerrotaan yleensä harrastuksista, oma ikä ym. Ilmoituksessa voidaan kertoa myös, millaisen kirjeenvaihtokaverin haluaisi itselleen.

kirjeenvaihtoilmoitus

Klassikko

Klassikko on kirja tai elokuva, joka on säilynyt suosittuna usean vuosikymmenen ajan.

Klassinen elokuvakerronta

Hollywoodin kultakaudella (1930-1950-luvuilla) syntynyt elokuvakerronnan tapa, jolle on ominaista elokuvallisten keinojen, tarinan ja loppuratkaisun selkeys.

Kuunnelma

Radiota varten tehty näytelmä. Esitys perustuu puheeseen ja äänitehosteisiin.

Kuvakäsikirjoitus (storyboard)

kuvakäsikirjoitus

Elokuvan käsikirjoituksen pohjalta tehty kuvallinen kuvaussuunnitelma.