Kunnari

Virtanen Rauha S.

Seljan tytöt

Selja-sarjassa on tähän mennessä ilmestynyt viisi osaa:
Seljan tytöt (1955)
Tapaamme Seljalla (1957)
Virva Seljan yksityisasia (1960)
Tuntematon Selja (1964)
Seljalta maailman ääreen (2001)
Neljässä ensimmäisessä osassa tapahtumat sijoittuvat Tampereen seudulle, idylliselle Leppäkertunkujalle. Perheessä on neljä tyttöä, Kris, Margarita, Virva ja Dolores eli Dodo. Margarita on adoptoitu. Perheen isä on jäänyt leskeksi ja avioituu viehättävän Rean kanssa. Myöhemmin perheeseen tulee vielä lisää lapsia, kaksoispojat Aki ja Kai ja kaikkein nuorimmaisena tyttö nimeltä Tuli. Viimeisessä osassa tapahtumapaikkana on Leppäkertunkujan lisäksi Santiago de Chile, jonne Kris, Margarita ja Dodo miehineen ovat lähteneet rakentamaan parempaa maailmaa. Maailmankuva on laajentunut ja lapsuudessa kehitetty idealistinen maailmanparantaja-aate kohtaa verisen todellisuuden.

Teresia Volotinen

– julkaisuvuosi: 1955-2001

Tietoja kirjailijasta / kirjailijoista:

Luettuaan lapsena L. M. Montgomeryn kirjan Pieni Runotyttö, Rauha Susanna Virtanen (s. 1931) tunnusti päiväkirjalleen toiveensa tulla lasten- ja nuortenkirjailijaksi. Hän eli lapsuutensa Alavudella ankeissa oloissa. Hän leikki paperinukeilla, joiden elämää hän kehitteli yhdessä sisarustensa kanssa. Rauha oli kylän ensimmäinen lapsi, joka pääsi oppikouluun. Vielä lähdettyään kauppaopistoon Tampereelle hän kirjoitteli sisarustensa kanssa paperinukkekatraan kuulumisia.

Esikoisteos Seljan tytöt ilmestyi vuonna 1955. Rauha S. Virtasen aviomies oli kirjan isän esikuva. Perhe eli hyvin suljettua ja köyhää elämää. Kaiken kaikkiaan Selja-kirjoja syntyi viisi, neljä ensimmäistä osaa 50- ja 60-luvulla melko perätysten ja viimeinen osa Seljalta maailman ääreen v. 2001.

Kiurut laulavat –kirja kertoo Rauha S. Virtasen lapsuudesta ajalta, jolloin perhe muutti Alavudelta Kuortaneelle. Kirjailija on sanonut sitä hyvitykseksi perheelleen siitä, että hän ei ollut täyttänyt heidän toiveitaan.

Luumupuu kukkii (1965) kertoo senaikaisesta oppikouluun pyrkimisestä ja Tuletko sisarekseni (1966) käsitteli siihen aikaan harvinaisempaa uusperheen muodostamista.

Ruusunen (1968) kertoo puolestaan nuoren tytön ja naimisissa olevan keski-ikäisen boheemikirjailijan rakkaudesta. Se voitti Pirkanmaan nuorisoromaanikilpailussa kolmannen palkinnon, mutta siihen oli muokattava sovinnaisempi loppu.

Joulukuusivarkaus (1970) herätti ristiriitaista kritiikkiä poliittisen vastakohta-asettelunsa ja oikeudenmukaisuuden vaatimuksen vuoksi. Kouludemokratia oli aiheena dokumentaarisessa nuortenromaanissa nimeltä Lintu pulpetissa (1972). Siinä Rauha S. Virtanen kuvasi aidosti tuon ajan oppikoulunuorison kapinaa vanhoja arvoja vastaan. Rauha S. Virtanen teki kirjallisen come-backin uusimmalla Selja-kirjallaan, jossa kuvataan 70-luvun solidaarisuusliikettä.

(Rauha S. Virtanen: Miten kirjani ovat syntyneet. Rivien välistä. Näkökulmia nuorille kirjoittamiseen. Toim. Ismo Loivamaa, Pia Perkiö ja Ritva Toivola. Cultura 1990)

TV/24.7.2001

Kirja kuuluu tarjottimiin: