Kunnari

Kurenniemi Marjatta

Puuhiset

Puuhisten tarina alkaa jo päähenkilö Marin lapsuudessa, kun Mari-vauvan ja Ari-vauvan varjot vaihtuvat. Mari saa varjokseen villin pojanvekaran itsepäisen ja seikkailunhaluisen varjo. Tällä kertaa varjo on kuitenkin joutunut pulaan, jossa tarvitsee Marin apua. Mari seuraa varjon avunpyyntökirjeen tuojaa elämänsä seikkailuun.

Mari päätyy varjoa jäljittäessään seuraamaan vaahterapuuhisten elämää. Tarkennus teille jotka ette kuulleet puuhisista: puuhiset ovat puussa asuvia haltioita siinä missä maahiset ovat maa-haltijoita ja vetehiset ovat taas vesihaltioita. Puuhinen on vaaksan mittainen olento, jonka tehtävänä on luoda puiden suhina, jonka kuulee selvästi pihalla tai metsässä vähänkin tuulisella säällä. Puuhisen nenä on tunnusmerkillisesti kookas ja pysty, se muistuttaa vaahteran siemenkotaa, josta voi syksyisin tehdä itselleen nenän. Käyttämällä vaahteranlehtinenää oman nenänsä päällä voi pienentyä puuhisen kokoiseksi, näin Marikin siis tekee.

Marin varjo on joutunut suuriin ongelmiin. Varjoon on rakastunut kuollakseen puuhisten hallitsijan Yyliön tytär Suhusiina Yyliö, niin rakastunut, että päätti vastata etukäteen myöntävästi varjon kosintaan. Varjo puolestaan on kiinnostunut vain kepposista ja pahanteosta, Suhusiinan lemmenkipeys ei kosketa häntä lainkaan.

Tilanne muuttuu hauskasta vakavaksi, kun apuun tullut Mari pidätetään ihmisvakoojana. Tarvitaan monta seikkailua ja paljon rohkeutta ennen kuin varjon aiheuttama sekasotku alkaa selvitä. Samalla paljastuu monta puuhistenkin salaisuutta: kuka on Tohinalinnan ylimmässä kerroksessa puhiseva salainen Joku, josta kukaan ei ole tietävinäänkään?

Seikkailuilla on kaikkien elämään suuri vaikutus. Marin oman elämän lisäksi mullistuksien kouriin joutuu myös koko puuhisyhteisö. Marin salapoliisityön johdosta paljastuu se käsittämätön hallitsijajärjestelmä, jossa kaikki kansalaisten rahat päätyvät kaikkia valtion virkoja toimittavan paksun yli-Yyliön taskuun. Yyliön konnantöissä on paljon selvitettävää, mutta isoin vaara tulee kohdalle, kun Mäntypuuhisten lähestystö saapuu Vaahterapuuhisten tanssiaisiin ja syyttää vaahterapuuhisia rajaloukkauksista ja rauhanhäirinnästä. Miten puuhiset selvittävät sodan uhan? Ja kuinka Mari lopulta ratkaisee kurittoman varjonsa ongelman? Näihin kysymyksiin saat vastauksen joko lukemalla tarinan loppuratkaisun tai laittamalla vaahteranlehtinenän päähän ja tutkimalla asioita itse.

Siri Kolu

– kuvittaja: Maija Karma
– kustantaja: Tammi
– julkaisuvuosi: 2002, 2. painos ( 1. painos v. 1955)

Kirja kuuluu tarjottimiin: